Heb je de voorgeschreven bouwkundige inrichting rondom jouw nieuwe Brandweerlift in beeld?

Bij een nieuw gebouw moet, als er een gebruiksgebied op 20m of hoger is, een Brandweerlift zijn. Bij een gebruiksgebied boven de 70m zelfs minimaal twee brandweerliften

Een gebouw moet geschikt zijn voor de Brandweerlift. Als een brandweerlift nodig is dan zijn er namelijk eisen voor een brand- en rookwerende structuur rondom de lift. Die eisen komen voort uit het Besluit Bouwwerken en Leefomgeving (Bbl) en uit de liftnorm NEN-EN 81-72 (Norm voor brandweerlift). 

Als de nieuwe lift echter in een bestaand gebouw geplaatst wordt is de brand- en rookwerende structuur van het gebouw meestal niet conform de eisen uit het huidige Bbl en ook niet conform de eisen uit de NEN-EN 81-72. Bij een bestaand gebouw is sprake van verworven rechten, de bouwkundige inrichting die voorgeschreven is in het Bbl en de scope van de NEN-EN 81-72 is vanuit de Nederlandse wetgeving niet te eisen. Hier is dus een mis-match in wetgeving. 

Is de voorgeschreven bouwkundige inrichting gecontroleerd? Dat staat niet vast!

Een voor de brandweer veilig te gebruiken brandweerlift is gelegen in een brand- en rookwerende structuur die voldoet aan de eisen van de NEN-EN 81-72 het Bbl.

Bij de oplevering van een nieuwe lift verklaart de installateur in de conformiteitsverklaring dat de lift lift-technisch voldoet aan de eisen voor de brandweerlift. Dat zijn aspecten van de lift zelf. Er wordt door de installateur niet gekeken naar de omgeving van de lift. 

Een nieuwe lift moet altijd gekeurd worden, maar de lift bij nieuwbouw keuren als brandweerlift is niet verplicht. Als de lift gekeurd word als brandweerlift dan kijken de keurende instantie niet naar de bouwkundige aspecten.

Wie beoordeeld dan of de bouwkundige inrichting rondom de lift is zoals het hoort te zijn? Dat is formeel een taak voor de Gemeente. Zij beoordelen de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw en horen te controleren of aan de bouwkundige voorwaarden rondom de brandweerlift voldaan is, niet alleen op tekening maar ook in de uitvoering.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft naar aanleiding van de flatbrand in Arnhem geconstateerd dat er gebrek aan toezicht is op de brandveiligheid. Er is een beperkt overheidstoezicht. Dat onderzoek ging over een bestaande gebouw, hoe is het dan bij nieuwbouw?

Voor de juiste werking van de brandweerlift bij een brand moet niet alleen de lift goed functioneren, ook de voeding van de brandweerlift en de brand- en rookwerendheid van het voorportaal voor de lift zijn van belang. 

Dit geldt zeker bij de hogere gebouwen. Bij het onderhoud aan de brandweerlift worden de voeding en de brandwerendheid van het voorportaal in de praktijk niet altijd beoordeeld.

Experts risicobeheersing geven aan dat de betrokkenheid van de brandweer en eind-gebruikers bij het ontwerp van woongebouwen vaak beperkt is.

In de praktijk ziet Liftinstituut dat bij een nieuwe brandweerlift niet altijd aan alle brand- en rookwerende voorwaarden voldaan is. 

Afwijkingen die door Liftinstituut gezien worden zijn:

  • Appartementen die uitkomen in het brandvrije voorportaal
  • Water van sprinklers kan naar de lift stromen, er is geen watermanagement om dat te voorkomen, de lift gaat stuk.
  • Er zit een sprinkler recht voor de toegang van een brandweerlift, de Brandweerlift is niet ontworpen voor dergelijke hoeveelheden water en gaat stuk. Niet meer te gebruiken.
  • Er is geen brandvrij voorportaal voor de lift, rook en vuur van de verdieping kan onbelemmerd bij de lift komen. 

Hierdoor heeft de brandweerlift niet de veilige functie die het zou moeten hebben.

Controleer de bouwkundige omgeving!

Liftinstituut heeft een checklist gemaakt met daarop de bouwkundige voorwaarden vanuit het Besluit Bouwwerken en Leefomgeving en die in de scope van de brandweerliftnorm NEN-EN 81-72 zijn voorgeschreven.

Gebruik deze checklist om een indicatie te hebben of aan de bouwkundige voorwaarden voldaan is. je kunt ook jouw installateur of bouwonderneming vragen deze checklist in te vullen. 

Als het gebouw opgeleverd is dan is het oplossen van bouwkundige afwijkingen meestal moeilijk en kostbaar.

Ga voor zekerheid!

Spreek met de installateur af dat de lift ook een keuring krijgt als brandweerlift en laat de bouwkundige omgeving beoordelen. De Liftinstituut checklist kan daarbij een hulpmiddel zijn.

Mijn Liftinstituut - al uw keurings­informatie inzichtelijk

Het klantportaal Mijn Liftinstituut biedt u inzicht in uw keuringsrapporten, certificaten en liftgegevens. Heeft u nog geen toegang tot ons portaal? Vraag uw accountmanager naar de mogelijkheden.

keuringsinformatie vanaf 1 juni 2024

Werk in uitvoering

We bouwen momenteel nog aan ons klantportaal. Mist u bepaalde informatie? Vraag ernaar bij uw account­manager.

keuringsinformatie tot 1 juni 2024