Verkeerde muziek in de lift kan leiden tot verkeerde beslissingen bij een liftopsluiting. Alle reden voor Liftinstituut om een normering voor liftmuziek te introduceren. De norm wordt vanaf 1 april in heel Europa uitgerold.
Liftinstituut-communicatiemanager Marjon Oosting: “Op zich is liftmuziek voor veel passagiers al een bron van irritatie. Nu blijkt uit onderzoek ook nog eens dat mensen bij een bepaald tempo en type muziek tot grensoverschrijdende bevrijdingsacties overgaan. Om die te voorkomen, hebben we samen met alle aangewezen keuringsinstanties in Europa een norm voor liftmuziek uitgevaardigd.”
Belangrijkste regel binnen de norm is dat de liftmuziek nooit boven de 120 beats per minute mag komen. Tegelijkertijd zijn muziekstukken in mineur uit den boze. Tot slot schrijft de norm ook een minimale herhalingsfrequentie voor: tracks mogen slechts één keer per 24 uur worden afgespeeld.
Soft adult contemporary
Oosting licht toe: “Liftmuziek moet vooral bedoeld zijn om ongemakkelijke stiltes te vermijden en het comfort voor passagiers te vergroten. Komt iemand vast te zitten, dan moet de liftmuziek dusdanig zijn dat passagiers dat comfort blijven voelen.”
“Een keuze voor bijvoorbeeld happy hardcore verhoogt het stressniveau en draagt eraan bij dat mensen geneigd zijn om zichzelf te bevrijden, zo blijkt uit ons Nationaal Liftmuziek Onderzoek. Omdat zo’n zelfbevrijdingsactie levensgevaarlijk is, kan dit uptempo muziekgenre dan ook vanaf 1 april niet meer in liften ten gehore worden gebracht. Het genre soft adult contemporary is dan bijvoorbeeld een veiligere keuze.”
Periodieke keuring
Hoewel de liftluisternorm per 1 april 2022 ingaat, hebben gebouweneigenaren, liftbeheerders en liftproducenten nog een jaar de tijd om aan de norm te voldoen. “De transitieperiode duurt tot 1 april 2023. Vanaf dan nemen onze inspecteurs de muziekkeuze ook mee tijdens de periodieke liftkeuringen.”
“Gedurende tien minuten registreren zij dan de titels en de naam van de uitvoerende artiest. Voldoet een van de tracks niet aan de liftmuzieknorm, dan nemen we deze tekortkoming op in onze rapportage.”
Inspiratie
Om gebouweneigenaren, liftbeheerders en liftproducenten te ondersteunen bij hun muziekkeuze, hebben de liftmuziekexperts van Liftinstituut een Spotify-playlist samengesteld. “Wij hopen dat deze nieuwe norm en de bijbehorende afspeellijst een belangrijke bijdrage leveren aan een nog hoger niveau van liftveiligheid in Europa.”