Steeds vaker roept de overheid burgers op om zich voor te bereiden op een grootschalige stroomstoring. Het devies: zorg voor een noodpakket waar je 72 uur mee verder kunt. Een handige tip, toch heb je daar weinig aan als je vastzit in de lift. Hoe kun je als gebouweigenaar of -beheerder langdurige liftopsluitingen voorkomen? Marc Jeuken, productmanager Inspecties, en Bob Kolkman, productmanager Opleidingen, van Liftinstituut bespreken twee praktische oplossingen. Liftinstituut behandelt twee praktische oplossingen.

1. De technische oplossing: automatische noodbevrijdingsrit
Marc Jeuken vertelt over de technische mogelijkheden om opgesloten passagiers uit de lift te bevrijden. “Sowieso moet iedere lift verplicht over een torninrichting met accuvoeding beschikken. Hiermee kan de lift handmatig in beweging worden gezet. Nadeel is wel dat die inrichting alleen mag worden bediend door een liftmonteur of door iemand die de training veilig bevrijden van opgesloten passagiers heeft gevolgd. Bob van LiftAcademy kan daar meer over vertellen.”
Een technische bevrijdingsoplossing waar geen gecertificeerde liftmonteurs of medewerkers voor nodig zijn, is de functie automatische noodbevrijdingsrit. “Bij spanningsuitval zorgt deze ervoor dat de lift op accu’s automatisch naar de verdieping rijdt. Zo kunnen de passagiers daar veilig uitstappen. Onze inspecteurs komen deze voorziening steeds vaker tegen bij nieuwe, jonge en gemoderniseerde liften.”
Marc vertelt dat Liftinstituut de noodvoorzieningen checkt tijdens de periodieke liftkeuring: “Zo’n torninrichting is volgens de norm verplicht en moet functioneren. Alle reden voor gebouwbeheerders, -eigenaren en liftonderhoudsbedrijven om daar extra aandacht aan te schenken. Werkt de inrichting niet, bijvoorbeeld omdat de accu leeg is, dan moeten we de lift afkeuren. Wat de automatische noodbevrijdingsrit betreft keuren we de lift niet af als deze niet functioneert. Deze functie is namelijk volgens de norm niet verplicht. Natuurlijk kijkt de Liftinstituut-inspecteur wel naar de werking. Zijn de accu’s bijvoorbeeld leeg, dan melden ze dat netjes in het keuringsrapport.”

2. De slimme oplossing: getrainde liftbevrijders in eigen huis
Wie met de torninrichting zelf passagiers wil bevrijden, moet daarin getraind zijn. Daarom kiest een groeiend aantal gebouweigenaren en -beheerders ervoor om eigen medewerkers te laten opleiden tot gecertificeerd liftbevrijder. Het opleidingscentrum van Liftinstituut, LiftAcademy, biedt speciale trainingen hiervoor.
Productmanager Opleidingen Bob Kolkman legt uit: “Niet alleen bij stroomuitval maar ook bij andersoortige storingen wil je opgesloten passagiers niet te lang laten wachten. Natuurlijk zijn er de monteurs van liftonderhoudsbedrijven, maar de aanrijtijden lopen aardig op – zeker als er tientallen liften stilstaan.” Bob weet: “Hoe langer de opsluiting duurt, hoe ongeduldiger de passagiers. En je wilt vooral niet dat mensen zichzelf bevrijden. In het verleden zijn er hierdoor al eens mensen in de schacht gevallen. Daarom is snelle hulp geboden. Met liftbevrijders in huis kan dat gewoon.”
Van technische dienst tot nachtreceptionisten – LiftAcademy-klanten sturen vaak een gemêleerde medewerkersgroep naar de training. “Zo is er op elk moment van de dag iemand in huis die de bevrijdingsactie kan uitvoeren. Wij leren deelnemers de theorie klassikaal of met een e-learning en laten ze oefenen met de liften in de eigen gebouwen. Dat werkt wel zo praktisch.”
Volgens Bob is het niet alleen een kwestie van veiligheid waarom klanten medewerkers laten opleiden in het bevrijden van liftpassagiers. “Sommige zien het ook als investering in de gastvrijheid: je wilt je gasten niet langer dan nodig laten wachten. Tegelijkertijd is het een keuze voor bescherming van je liften. Wie zonder techniekkennis mensen probeert te bevrijden – en dat kunnen ook de passagiers zelf zijn – kan schade veroorzaken met alle kosten van dien.”